Anormal derecede aşırı terleme ile sonuçlanan ve hiperhidroz olarak da bilinen tıbbi durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Egzersiz sırasında ya da hava sıcak olduğunda vücudun soğumasının sağlanması için insanlar sıklıkla terler. Ancak hiperhidrozu olan kişi, vücudun soğumasını gerektiren görünür bir sebep olmasa da terlemeye devam eder.
Hiperhidroz durumunda aşırı ter kişinin giysilerinde lekelere neden olabilir, ellerinden damlayabilir. Sonuç olarak aşırı terleme sorunu yaşayan kişi rahatsızlık ve utanma duygularıyla karşı karşıya kalabilir. Bu durumda sık kıyafet değiştirme ihtiyacı ortaya çıkar. Ayrıca kişi sosyal hayatında birtakım sınırlamalar yaşayabilir. Diğer bir deyişle aşırı terlemeyle ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle pek çok kişinin kariyerinin, öz güveninin ve sosyal yaşamının olumsuz yönde etkilendiği ifade edilebilir.
Hiperhidroz Neden Olur?
Hiperhidroz aşırı aktif ter bezleriyle karakterize bir durumdur. Terlemenin esas amacı vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olmaktır. Ancak hiperhidrozdan muzdarip olan kişiler aynı serinletici etkinin elde edilmesi için gereğinden fazla terlerler. Bu durum eller, ayaklar ve koltuk altları dahil olmak üzere vücudun yüksek konsantrasyonda ter bezleri olan bölgelerini etkileme eğilimindedir. Bu semptomlar bazen fokal hiperhidroz olarak adlandırılan birincil hiperhidroz ile ilişkilidir. Bazı hastalar ise vücudun her yerinde aşırı terleme yaşayabilir. Bu semptom daha önemli bir tıbbi durumu ya da hastalığı gösterebilir.
Hiperhidrozun kesin nedeni bilinmemekle birlikte tipik olarak çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlayan kalıtsal bir sorun olarak değerlendirilir. Çoğu durumda aşırı aktif sinirler ter bezlerini aşırı uyarır ve aşırı terlemeye yol açar. Primer fokal hiperhidroz sağlık açısından zararlı olmasa da kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Hiperhidroz problemi yaşayan kişiler ter lekeleri, koku ve terli avuç içi gibi endişelere neden olan aşırı terleme nedeniyle utanç, stres ve hayal kırıklığı yaşayabilirler.
Aşırı Terleme Botoks ile Tedavi Edilebilir
Aşırı terleme botoks enjeksiyonuyla yani ter bezleriyle iletişim kuran nöral yolların geçici olarak bloke edilmesiyle durdurulabilir. Botoks tedavisi hedef bölgedeki aşırı ter üretimini etkili bir şekilde önler. Koltuk altı, eller ve ayaklar gibi bölgelere aşırı terleme sorununun giderilmesi için botoks enjeksiyonu yapılabilir.
Aşırı terleme tedavisi kapsamında gerçekleştirilecek botoks enjeksiyonundan önce hastanın konforunun üst noktaya taşınması için uygulama bölgesi uyuşturulur. Toplam enjeksiyon sayısı tedavi edilecek alanın boyutuna ve durumun ciddiyetine bağlı olarak değişir. Genellikle 30 dakika içinde tamamlanan tedavi sonrasında hastalar günlük hayatlarında bir kesinti yaşamazlar.
Botoks enjeksiyonu ortalama 1 hafta içinde etkisini tamamen gösterir. Elde edilen sonuçların kalıcılığı yaklaşık 6 ay sürer. Etkinin sona ermesiyle birlikte aşırı terlemeye karşı botoks enjeksiyonu tekrarlanabilir.